![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
אחת לתקופה מומלץ לחדש את הפרגולה הישנה כדי להגן על העץ, למנוע חדירת מים הגורמים לעובש, פטריות וריקבון וכדי למנוע מטרמיטים ומזיקים שונים לפגוע בפרגולה. חשוב לזכור כי הפרגולה חשופה לפגעי מזג האוויר, בעיקר קרינה ישירה, רוח, אבק וגשם, וכדי להגן על העץ ולרענן את המראה של הפרגולה מומלץ לבצע חידוש שלה כאשר מבחינים בסימנים כמו כתמי עובש ו/או פטריות, סימני תולעים, ריקבון, סדקים ושינוי בגוון העץ.
אנשי המקצוע ממליצים לבצע חידוש פרגולה כאשר מבחינים בסימנים הבאים:
· סדקים ושברים בפרגולה, חלקים רופפים, חוסר יציבות וחלודה בפרזולים.
· סימני ריקבון בעץ.
· העץ נראה דהוי וללא חיים.
· סימנים של עובש, טחב ופטריות.
· סימנים המעידים על טרמיטים, תולעי עץ או חרקים מזיקים אחרים.
תכנון העבודה לחידוש הפרגולה
פרגולות בישראל עשויות ממגוון סוגי עצים המיועדים לכך, יש שתי קבוצות עיקריות של עצים לבניית פרגולה: עץ גושני או עץ רגיל. העץ הגושני עמיד בפני פגעי מזג האוויר והאקלים הישראלי, הוא חזק יותר בהשוואה לעץ רגיל ומחירו גבוה בהרבה מעלות העץ הרגיל. לכן, משיקולי עלות רבים בוחרים בפרגולה מעץ רגיל מרות שהוא פחות עמיד. את הפרגולה מעץ גושני או רגיל חייבים לתחזק באופן קבוע ושוטף, בדרך כלל מבצעים חידוש לפני הקיץ וחשוב לתכנן נכון את העבודה ולדאוג לכל החומרים והציוד הנדרשים לחידוש הפרגולה.
כדאי לדעת כי אחת הטעויות שאנשים עושים כאשר הם מחדשים את הפרגולה בביתם היא ליישם שמן לדק על העץ ללא הכנה, אך ללא ניקיון יסודי ושלבים מקדימים למריחת השמן התוצאה לא תהיה טובה ושכבת ההגנה לא תחדור לעומק העצים. לכן, חשוב להגדיר בדיוק מה רוצים לחדש בפרגולה, לאחר אפיון מצב העץ ובדיקת סימנים כמו ריקבון, תולעים, עובש וכד'. יש לאפיין היטב את סוג העץ ולבחור בחומרים המתאימים, עדיף לעבוד עם חומרים איכותיים ולא לנסות לחסוך כמה שקלים.
כאשר מתכננים את העבודה ניתן לבחור באחד מתוך שני סוגי חידוש לפרגולה:
· חידש קוסמטי – חידוש קוסמטי כולל מילוי חורים ותיקון סדקים בעץ, ריסוס והדברה נגד תולעים וטרמיטים וצביעה מחדש כדי ליהנות ממראה מרשים ורענן של הפרגולה. חידוש קוסמטי אפשרי גם בשיטות עשה זאת בעצמך, אך חשוב לבחור היטב את החומרים והשמן וכדאי לקבל ייעוץ מקצועי ולקרוא מדריכים או לצפות בסרטונים לחידוש פרגולה.
· חידוש מבני – חידוש מבני מבוסס על תחזוקה של מבנה הפרגולה, לכן עדיף לבצע את החידוש על ידי אנשי מקצוע מיומנים, ובהתאם לצורך מחליפים קורות עץ, מוסיפים חיזוקים ממתכת בפינות הפרגולה כדי לחזק את המבנה, מורחים שמן וצובעים מחדש.
שלבים לחידוש פרגולה
· אבחון ותכנון – בשלב הראשון יש לאתר סימנים המעידים על ריקבון, מזיקים, רטיבות, עובש ובעיות יציבות. לאחר האבחון ניתן לתכנן את העבודה ולהכין את החומרים וכלי העבודה הנדרשים למלאכה.
· ניקיון והכנת העץ – שלב קריטי והכרחי לפני מריחת שמן לדק וצביעה, יש לנקות היטב את העץ עם חומרים ייעודיים, כמעט ללא צורך בשיוף, ואם יש חורים וסדקים יש למלא אותם בחומרי מילוי מתאימים לאחר הסרת ריקבון וכתמי עובש, טחב, פטריות וכד'. חשוב ללטש את העץ כדי להסיר שכבות פגועות.
· החלפת קורות וחיזוק המבנה – בהתאם לצורך יש להחליף קורות ולחזק את מבנה הפרגולה עם פרזול מברזל או מפלדה בלתי מגולוונת.
· טיפול במזיקים – אם יש סימני מזיקים בעץ ומבחינים בסדקים שנוצרו על ידי תולעים או טרמיטים יש להדביר את הקורות ולמלא את התעלות בחומרי מילוי ייעודיים.
· צביעת הפרגולה – בשלב האחרון צובעים את הפרגולה בצבעים מיוחדים לעץ, עדיף צבעים על בסיס מים, בגימור אטום או חצי אטום, מומלץ לצבוע את הפרגולה בגוון המשמר את המראה הטבעי.
לסיכום, חשוב לבצע חידוש פרגולה אחת לתקופה, הפעולה יכולה להיות פשוטה אם בוחרים את החומרים הנכונים והמתאימים לעבודה ולסוג העץ, ומומלץ להקפיד על שלבי הביצוע כדי להבטיח פרגולה במראה רענן ולשמור על המבנה והעץ לאורך שנים ארוכות.